[:es]Hace unos días, el primer sábado de septiembre (día 2), se celebró el Día Internacional de la Concienciación sobre los Buitres, una efeméride que nació hace unos años para explicar y difundir entre la población la necesidad de la conservación de este animal. Se trata de un ave muy necesaria, ya que al ser carroñera, elimina los restos de animales muertos impidiendo la propagación de epidemias. En todo el mundo se han contabilizado 22 especies de buitre y solo seis de ellas están en un estado aceptable de conservación. Algunas, como es el caso del buitre moteado o de Rüpell (Gyps rueppellii), cabeciblanco (Trigonoceps occipitalis), dorsiblanco (Gyps africanus) o encapuchado (Necrosyrtes monachus), todos ellos habitantes de la sabana africana, se encuentran incluso en estado crítico.
En Mallorca se encuentra la última población de buitre negro insular del mundo, una población que estuvo al borde de la desaparición a mediados de los años 80, cuando quedaba una sola pareja reproductora con vida, pero que se ha ido recuperando gracias al enorme trabajo realizado por organizaciones ecologistas e instituciones hasta el día de hoy, que se cuenta con una población estable en las zonas más remotas de la Serra de Tramuntana. Poder celebrar este día como lo hemos hecho este año, sin cejar, continuando con nuestro principal foco de actividad, superando adversidades, supone una enorme satisfacción para todas las personas que conformamos la BVCF y la FVSM. Patronos, voluntarios, trabajadores, amigos, colaboradores… estamos de enhorabuena y esperamos continuar celebrando este día por muchos años.[:ca]Fa uns dies, el primer dissabte de setembre (dia 2), es va celebrar el Dia Internacional de la Conscienciació sobre els Voltors, una efemèride que va néixer fa uns anys per explicar i difondre entre la població la necessitat de la conservació d’aquest animal. Es tracta d’un au molt necessària, ja que en ser carronyaire, elimina les restes d’animals morts impedint la propagació d’epidèmies. A tot el món s’han comptabilitzat 22 espècies de voltor i només sis d’elles estan en un estat acceptable de conservació. Algunes, com és el cas del voltor de Rüpell (Gyps rueppellii), de cap blanc (Trigonoceps occipitalis), de dors blanc (Gyps africanus) o encaputxat (Necrosyrtes monachus), tots ells habitants de la sabana africana, es troben fins i tot en estat crític.
A Mallorca hi habita l’última població de voltor negre insular del món, una població que va estar propera a la desaparició a mitjans dels anys 80, quan quedava una sola parella reproductora amb vida, però que s’ha anat recuperant gràcies a l’enorme treball realitzat per organitzacions ecologistes i institucions fins al dia d’avui, que es compta amb una població estable a les zones més remotes de la Serra de Tramuntana. Poder celebrar aquest dia com ho hem fet aquest any, sense desistir, continuant amb el nostre principal focus d’activitat, superant adversitats, suposa una enorme satisfacció per a totes les persones que conformem la BVCF i la FVSM. Patrons, voluntaris, treballadors, amics, col·laboradors … estam d’enhorabona i esperam continuar celebrant aquest dia per molts anys[:]